sâmbătă, 23 iulie 2011

Factorul de protectie solara (II)

Spuneam in articolul precedent cat de important este sa ne protejam de razele UVA si UVB. Fie ne ferim de soare, fie folosim haine care sa ne acopere corpul, palarie, ochelari de soare, fie folosim o crema de protectie solara.
Acum voi explica pe scurt ce inseamna factorul de protectie solara(FPS).

Notiunea de FPS (sun protection factor) a aparut in anul 1962 pentru a masura puterea agentului de protectie solara(in cazul nostru crema) impotriva razelor UVB care provoaca arsuri. Ca sa intelegem mai bine:

-  In cazul in care pielea ar suferi arsuri solare dupa 10 minute de expunere, aplicand o crema cu protectie SPF 20, aceasta va permite o expunere de 200 minute(10 min X 20) fara a suferi arsuri. Bineinteles, aceasta este o estimare teoretica si depinde foarte mult de tipul de piele(prezentat mai jos), intensitatea soarelui si cantitatea de crema folosita.
-  Pentru cea mai buna protectie, expertii recomanda folosirea unei creme cu minimum SPF 15 aplicate corespunzator(2 mg/cm2 de piele sau aproximativ 25-30 g pentru intreg corpul, reaplicare la fiecare 2 ore.)
-  Majoritatea oamenilor aplica prea putina crema, o jumatate sau chiar un sfert din cantitatea recomandata iar aplicand doar o jumatate la o crema SPF 30, inseamna o protectie la nivel de SPF 5-6!

O crema SPF 30 ofera protectie dubla decat una cu SPF 15? Nu prea.

- SPF 2 blocheaza 50% din razele UVB

- SPF15 blocheaza 93% din razele UVB

- SPF30 blocheaza 97% din razele UVB

- SPF50 blocheaza 98% din razele UVB

Asadar, putem trage concluzia ca o crema cu SPF 30 nu ofera decat 4% mai multa protectie decat una cu SPF 15. Cu alte cuvinte, SPF 15 (protectie 93%) permite 7 din 100 de fotoni sa penetreze pielea iar SPF 30 (protectie 97%) permite 3 din 100 fotoni sa penetreze pielea. Deci, chiar daca SPF 30 nu va dubla nivelul de protectie fata de un SPF 15, totusi va bloca jumate din radiatiile pe care le blocheaza un SPF 15. Ca sa nu mai complicam lucrurile, medicii recomanda o crema de protectie de SPF 15 - SPF 30.

De ce sa nu folosim insa o crema cu SPF ridicat?
Cremele cu SPF ridicat, precum 70 sau 100 nu ofera o protectie vizibil mai mare decat SPF 30, de pilda, si acest lucru ne poate induce in eroare, considerand ca ne ofera o protectie mai mare, de aceea in multe state este interzisa etichetarea produselor cu mai mult de SPF 50+ sau SPF 30+. De pilda, in UE se admite maxim SPF 50+, in Australia SPF 30+ iar in SUA SPF 50+.

Referinte: http://www.aad.org/media-resources/stats-and-facts/prevention-and-care/

0 Comentarii:

Trimiteți un comentariu