miercuri, 13 iulie 2011
SOARELE - un prieten periculos (I)
Pe parcursul a catorva articole, am sa incerc sa punctez aspectele cele mai importante cu privire la protectia solara si la metodele naturale de a ne proteja de soare. Bineinteles, din start sustin ca cea mai buna solutie de protectie solara este sa nu stam deloc la soare.
Daca va uitati pe lista ingredientelor unei creme obisnuite de protectie solara veti observa o insiruire de chimicale necunoscute si de cele mai multe ori greu de pronuntat. Ca sa exemplific, iata o lista minimala cu ingrediente sintetice(agenti de protectie solara sintetici) existente in cremele de protectie solara:
Butyl-Methdiebenzoylmethane
Benzophenones (dixoybenzone, oxybenzone)
Esteri PAB si PABA(ethyl-dihydroxy propyl PAB, glyceryl PABA, acid p-aminobenzoic, padimate-O sau octyl-dimethyl PABA)
Cinnamate (cinoxate, ethylhexyl p-methoxycinnamate, octocrylene, octyl-methoxycinnamate)
Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate)
Digalloyl trioleate
Menthyl anthranilate
Avobenzone
Nu suna foarte ok, nu? Este foarte important de notat ca acestea intra in piele si elibereaza radicali liberi care distrug structura celulara, fara a mai mentiona alte efecte secundare, or, avand in vedere ca se recomanda aplicarea cremei de protectie la 2 ore, imi imaginez cantitatea de substante chimice care intra in organism intr-un timp foarte scurt.
Cu toate acestea exista solutii mai sigure pentru cremele solare din punct de vedere al ingredientelor active, precum mineralele naturale. Acestea, adaugate in lotiuni, creme si balsamuri, ofera o protectie solara eficienta, atat impotriva razelor UVA cat si UVB. Vorbesc despre oxidul de zinc si dioxidul de titaniu. Despre ele voi scrie intr-un articol viitor.
In cele ce urmeaza, cateva randuri despre radiatiile emise de soare obligatoriu a fi in atentia noastra - radiatiile ultraviolete (UV):
UVA cauzeaza imbatranirea pielii, aparitia ridurilor si contribuie si la aparitia cancerului de piele. UVA penetreaza foarte usor stratul de ozon si reprezinta partea cea mai mare dintre ultraviolete. Grija mare la aparatele de bronzat , asa-zisele solare, deoarece aceste aparate folosesc in special raze UVA si UVB. Totodata, este bine de stiut ca bronzul capatat in urma expunerii la soare nu ofera protectie ulterioara.
UVB sunt de asemenea periculoase, cauzeaza arsuri, cataracte si au efecte asupra sistemului imunitar. Contribuie la aparitia cancerului. Cele mai multe raze UVB sunt absorbite de stratul de ozon, dar cele care trec de acest strat cauzeaza mari probleme.
UVC sunt cele mai periculoase, mai sunt numite si UV germicidale dar din fericire aceste raze sunt blocate de stratul de ozon si nu ajung la suprafata pamantului.
UVA reprezinta 75% din razele ultraviolete dar aproximativ 99% din radiatiile solare care ating pamantul. Asta din cauza ca sunt cele mai neafectate de stratul de ozon. UVB reprezinta 18 % dintre UV dar numai 1% din ele ajung pe pamant, datorita stratului de ozon. UVA provoaca imbatranirea si innegrirea pielii. UVB provoaca arsuri. Deci, cel mai important este protejarea de razele UVA si UVB. Cand folositi o crema de protectie solara, asigurati-va ca aceasta blocheaza atat UVA si UVB.
In afara de cancerul de piele, soarele este responsabil pentru multe schimbari ale pielii noastre. Expunerea la soare conduce la aparitia ridurilor, subtierea stratului cutanat, pierderea elasticitatii pielii. Se estimeaza ca 90% dintre schimbari in aspectul pielii care in mod obisnuit le asociem cu procesul de inaintare in varsta sunt, de fapt, cauzele expunerii la soare.- foto imbatranirea. In alte cuvinte, daca am fi permanent protejati de soare, pielea noastra ar suferi minime schimbari si nu ar arata altfel decat arata la varsta de 20-25 ani. Foto imbatranirea este rezultatul distrugerii colagenului si elastinei, elemente importante ale pielii. Bineinteles, sunt si alti factori care duc la imbatranirea pielii: lipsa ingrijirii zilnice(demachierea, folosirea unei creme etc), alimentatia necorespunzatoare, folosirea cosmeticelor industriale, mostenirea genetica, poluarea, fumatul, lipsa unui mod de viata sanatos(sport, miscare …) etc.
Asadar, este foarte important sa ne protejam permanent de soare, fie ne ferim de el, fie folosim o crema de protectie solara sau imbracaminte care sa ne acopere corpul. De asemenea, prezenta norilor poate fi derutanta dar si atunci trebuie sa ne protejam pentru ca razele UV trec de stratul de ozon dar si de nori.
Referinte: http://www.skinbiology.com/toxicsunscreens.html
http://www.aad.org/media-resources/stats-and-facts/prevention-and-care/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu