Expunerea indelungata la soare poate conduce la aparitia cancerului. Putem alege insa si varianta sa stam la soare si sa prevenim aparitia oricarei probleme de piele astfel:
- aplicati crema de protectie solara din abundenta: 2 mg/cm2 de piele sau aproximativ 25-30 g pentru intreg corpul, reaplicare la fiecare 2 ore, chiar si in zilele innorate ori dupa ce inotati sau transpirati
- purtati haine care protejeaza intrg corpul, cu maneci lungi, pantaloni sau fusta lunga, p palarie cu bor larg, ochelari de soare.
- Stati la umbra, in special intre orele 10 si 16.
- Mare atentie la apa si nisip intrucat acestea reflecta razele solare care maresc sansele de aparitie a arsurilor
- Evitati aparatele de bronzat, asa zisele solare intrucat ele folosesc tot raze ultraviolete pentru bronzare care pot duce la imbatranirea pielii si la aparitia cancerului
V Vitamina D ar trebui obtinuta nu prin expunerea la soare ci printr-o alimentatie sanatoasa– am auzit pe multi spunand: “trebuie sa stau la soare sa stimulez producerea de vitamina D”. Parerea mea este ca este mai sanatos ca vitamina D sa fie obtinuta printr-o alimenatie variata si eventual suplimente nutritive recomandate de medic decat prin expunerea la soare.
Este adevarat ca exista si unturi si uleiuri vegetale care prezinta un factor de protectie:
unt de shea – SPF 4
unt de cacao – SPF 4-6
ulei de susan – SPF 4-6
ulei de jojoba – SPF 4
uleiul de samburi de zmeura –SPF 28-50
Atentie! Daca mergeti la plaja si va protejati de soare, nu recomand folosirea exclusiva a unturilor naturale, ele nu ofera o protectie adevarata impotriva UVA si UVB, chiar daca vorbim de uleiul de zmeura care prezinta SPF ridicat. Cu siguranta trebuie sa folositi protectie suplimentara - o crema cu un agent de protectie.
Oxidul de zinc – SPF 2-45
Dioxidul de titanium - SPF 2-45
Oxidul de zinc a fost folosit de sute de ani pentru a proteja si trata pielea. Este considerat cel mai eficient si mai inofensiv ingredient in protejarea de razele soarelui. Oxidul de zinc protejeaza atat de UVA cat si de UVB. Atunci, eu ma intreb de ce ne mai trebuie si alti agenti de protectie, cum mentionam in articolul precenent chimicalele acelea greu de pronuntat ? In primul rand potentialul oxidului de zinc de a ne proteja de razele soarelui a fost descoperit recent. In al doilea rand, folosirea cremelor obisnuite de protectie solara s-a impamantenit si a devenit o obisnuinta greu de depasit. In al treilea rand, oxidul de zinc are aspect albicios, lasa urme pe haine ceea ce nu este tocmai estetic. Si as mai adauga eu un al patrulea motiv: celelalte ingrediente de protectie solara sunt mult mai putin costisitoare iar marilor companii le prefera in locul oxidului de zinc.
Pe langa beneficiul de protectie solara, oxidul de zinc are numeroase proprietati:
- vindeca arsurile, ranile, pielea crapata si mentine zona curata si hidratata
- cremele si lotiunile cu oxid de zinc au proprietati astringente si este deseori folosit in tratamentul antiacneic pentru ca reduce iritatiile si inflamatiile provocate de un astfel de tip de ten
- la bebelusi este eficient in cremele impotriva arsurilor provocate de scutece
Dioxidul de titaniu este un mineral ca si oxidul de zinc. Este folosit pentru albirea cremelor dar si ca factor de protectie solara. Dioxidul de titanium simplu nu este solubil decat in apa, insa cel nanoparticule este solubil in ulei. Dioxidul de titanium este asemanator oxidului de zinc in sensul ca ambii sunt agenti de protectie solara fizici adica nu intra in piele ci raman doar la suprafata ei, spre deosebire de agentii sintetici care sunt agenti de protectie solara chimici, intra in piele si, in plus, generează radicali liberi care duc la imbatranirea pielii. Cu toate acestea, oxidul de zinc si dioxidul de titanium au urmatoarele neajunsuri: lasa o pelicula alba pe piele si pot provoca in unele cazuri mancarimi usoare din cauza ca raman la suprafata pielii.
Evitati insa aceste ingrediente in forma lor nanoparticule, intrucat se spune ca ar intra in piele.
Crema SPF cu oxid de zinc veti gasi in magazinul meu aici.
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu