joi, 7 martie 2013

Reţeta săpun lichid fără exces -> Like

Bună!

În ultima perioadă am fost pornită pe fabricarea şi experimentarea de săpun lichid, mi-a plăcut mult cum mi-a ieşit cel mai recent şi am promis că vă voi arăta cum iese unul fără exces de KOH. Sper să nu plictisesc cu acest subiect, dar prefer să îl epuizez în câteva articole şi apoi gata! Merită, totuşi, să citiţi mai departe aceste rânduri, pentru că săpunul m-a dat pe spate. A ieşit super! La textură se simte ca uleiul, dar cu toate astea face o spumă perfectă şi lasă o piele aşa de fină!! 

Spuneam în articolul trecut că soda KOH folosită are concentraţie doar de 85%, practic, săpunul lichid obţinut fără exces de KOH are un superfat de minim 15%, un procent  semnificativ pentru un săpun lichid. Mai jos regăsiţi nişte poze din timpul preparării. Mărturisesc că in timpul coacerii compoziţia se înneca în ulei si aveam impresia că va rămâne la stadiul de ulei săpunul meu :), îmi părea rău că nu îl făcusem cu exces (imaginea nr. 3). Era foarte moale când îl amestecam, chiar şi după ce o parte din apă s-a evaporat. De aceea mi-a fost teamă să mai adaug glicerină la sfârşitul procesului. Dar nici nu a fost nevoie, în faza finală a ieşit mai emolient decât mă aşteptam şi am răsuflat uşurată când l-am testat pentru spumă. Plus că a ieşit şi transparent. Am adăugat pudră de spirulină pentru culoarea verde şi pentru efect antioxidant. Perfect!

Deci reţeta:

100 g ulei de primula serii 
200 g ulei de măsline
Apă 470 g (procent maxim, cred ca poate merge şi mai puţin, de 3x cantit. de KOH)
KOH 146 g (fără exces, exact cât mi-a arătat sopcalc.net)
***************
Apă faza II - 1000 g şi apoi am mai adăugat din ochi ~ 300 g
2,5% uleiuri esenţiale de mentă şi lemongrass
pudră de spirulină


Este un săpun deosebit, favoritul meu la acest moment şi se găseşte şi în magazin la 250 ml.
Pe curand!

6 Comentarii:

Diana Surge spunea...

Super reteta, super produse!!!

Anonim spunea...

Este extraordinar ceia ce faceti!Felicitari!As incerca reteta de sapun lichid, dar nu gasesc KOH.Ma puteti ajuta, va rog cu un sfat in aceata privinta? Va multumesc! Crina

Scintilla Silk spunea...

@Sapundininima
Da, mersi, D., probabil produsele sunt super, dar iti spun: felul cum se simte pe piele si textura lui sunt o premiera pt mine :).

Scintilla Silk spunea...

Draga, Crina, multumesc mult pentru aprecieri :):)! Incearca la Laborex. Succes!

Anonim spunea...

Multumesc !Aceasta reteta poate fi adaptata si pentru crearea unui sapun natural lichid,nu-i asa?


Crina

Scintilla Silk spunea...

@Anonim
...pai este deja un sapun natural lichid, la ce te referi cand spui ca vrei sa o adaptezi?? Da, poti sa jonglezi cu ingredientele cum doresti tu, nu exista limite.

Trimiteți un comentariu