luni, 18 martie 2013

Reteta balsam de buze emolient


Iarna este pe sfârşite, dar trebuie să avem grijă de pielea noastră, indiferent de anotimp. Vă propun un balsam de buze hrănitor, emolient, care nu serveşte doar la întreţinerea buzelor, ci vă va scăpa de buze crăpate, uscate. Este un balsam 100% vegan. Varianta ce v-o propun nu lasă luciu pe buze, dar asta se poate corecta cu adăugarea de extra ulei de migdale şi/sau ricin.




Reţetă 20 g: (potrivită iarna când este frig)       Reţetă 20 g – părţi egale: (potrivită vara)
3 g ceară de candelilla                                       4 g ceară de candelilla
4 g unt de cacao                                                 4 g unt de cacao
4 g unt de shea                                                   4 g unt de shea
4 g unt de migdale dulci                                    4 g unt demigdale dulci
5 g ulei de ricin                                                   4 g ulei de ricin

Balsamul este emolient si plin de vitamine. Daca vă gândiţi să schimbaţi reţeta, untul de cacao şi uleiul (ricin sau migdale) sunt necesare în orice reţetă de balsam. Dacă doriţi să aibă o aromă, adăugaţi câteva picături de ulei esenţial, cu precizarea că, de obicei, uleiurile citrice sunt fotosensibile (dacă aplici cosmetice care conţin astel de u.e, există posibilitatea să apară iritaţii pe piele când te expui la soare) şi unele sunt iritante (ex: scorţişoară, lămâie, pin, lemongrass etc). Ca pont dacă doriţi o culoare, puteţi adăuga o bucată mică de ruj atunci când topiţi ingredientele, numai că balsamul nu va mai fi 100% vegetal :).  Eu folosesc o cană termorezistentă şi o pun la baie marină cu ceara care se va topi prima (scuze pentru lipsa pozelor), adaug pe rând unturile şi la sfârşit înainte să torn pun şi uleiul. Încerc să topesc unturile cât mai repede, astfel evit ca acestea să atingă o temperatură prea mare. Înainte de a turna, amestecaţi bine compoziţia şi asiguraţi-vă că s-au topit toate ingredientele. Vă propun ca atunci când faceţi o cantitate mică (2-3 balsamuri de 5 g) să folosiţi o cană mică ca volum şi înălţime, altfel jumate din compoziţie va rămâne pe pereţii vasului :). Nu recomand să turnaţi în recipiente dacă nu se observă o topire completă a unturilor. Riscaţi, astfel, ca după ce se întăreşte, balsamul să devină granulat. Aşa că lăsaţi ceara să se topească la baie marină, lăsaţi şi celelalte ingrediente să se topească, amestecaţi şi turnaţi în tuburi, recipiente, cutiuţe etc. Ca să evit orice granulare, pun imediat balsamul la rece pentru o noapte.

* Mierea nu este solubilă în unturi/uleiuri/ceară
* Lanolina este un bun protector pentru buze (non-vegan)
* O picătură de glicerină are efect emolient asupra buzelor

Pe curând!

4 Comentarii:

Unknown spunea...

Imi place foarte mult blogul tau si postarea asta m-a convins:)Mi se pare foarte utila;) Am aderat la followers;)
Pe mine ma gasesti aici:ciocolatacuzahar.blogspot.ro

Scintilla Silk spunea...

Mersi mult :):)! Si tu ai un blog cool! Am dat si eu add ;)

Anonim spunea...

Buna!
Untul de migdale este unt de migdale sau ulei de migdale? In descriere ai spus:
"Daca vă gândiţi să schimbaţi reţeta, untul de cacao şi uleiul (ricin sau migdale) sunt necesare în orice reţetă de balsam." Untul de migdale este mereu in forma solida?
Pot pune un ulei in loc de unt de migdale? sau Ulei de cocos? Ce crezi pt. culoare pot pune cacao si cam cata? Multumesc! Raluca M.

Scintilla Silk spunea...

BUna, Raluca! Nu, untul de migdale provine tot din uleiul de migdale dar este solid. Reteta de balsam o poti personaliza cum doresti, poti adauga unt de migdale sau ulei de cocos, nu exista o regula. Ce-am vrut sa subliniez a fost faptul ca nu poti obtine balsam fara minim o componenta solida. Poti inlocui, evident, untul de migdale dulci. Pt culoare poti pune cacao, dar intr-o cantitate mare cred ca risti ca balsamul sa devina abraziv. Deci atentie la cat vei adauga in balsam. Scuze de raspunsul intarziat. Am avut ceva probleme cu blogul. Succes!

Trimiteți un comentariu