sâmbătă, 9 februarie 2013

Cum se prepara săpunul lichid natural - partea a II a


În articolul precedent am facut o scurtă introducere în tainele săpunului lichid obţinut din KOH.

Acum vă voi arata cum se prepară săpunul pas cu pas, pe baza unei reţete indicate mai jos. Am ales altă reţetă decât cele menţionate în prima parte, la care am aplicat un exces de KOH de doar 8%, pe care nu l-am neutralizat ulterior. Data viitoare vă voi arăta o reţetă fără exces.




Reţetă
100 g ulei de palmier roşu crud (daca nu aveţi, puteti opta şi pentru palmier rafinat, are acelaşi indice de saponificare)
100 g ulei de sâmburide struguri (puteţi înlocui cu ulei de măsline)
100 g ulei de arahide

KOH c.85% cu 8% exces  - 155.8 g
Apa faza I - 490 g (se calculează aproximativ triplul cantităţii de KOH )
_______________________
Apa faza II :1200 – 1300 g

Glicerina vegetală - 120 g (~ 4%)
Uleiuri esenţiale – 60 g (~2,5%)

Vă daţi seama uşor că nu este o reţetă standard. Excesul poate fi mai mare sau mai mic, în funcţie de preferinţe. Cu cât este mai ridicat, însă, cu atât este necesară neutralizarea excesului de sodă, altfel vom avea un săpun cu un PH exploziv. Am ataşat o poză cu PH-ul sodei, paralel cu cel al săpunului lichid obţinut. Cel al sodei este maxim pe când cel al săpunului este, chiar fără neutralizarea excesului de 8%, undeva la 8, ceea ce este foarte bine :).  


Pas 1
Pregătim ustensilele, ingredientele, luăm măsurile de protecţie (ochelari, halat, mănuşi etc). Săpunul l-am făcut într-o oală electrică achiziţionată de pe site-ul Amazon. Se poate face şi la baie marină, cu oală de aluminiu, numai că temperatura compoziţiei trebuie menţinută la 80 grade Celsius, timp de minim 3 ore. Am făcut săpunul la baie marină o singură dată şi a mers, dar nu recomand această metodă pentru cantităţi mari. Cu oala electrică nici nu mai am grijă de temperatură. Se găseşte şi pe la noi şi am văzut că la preţuri destul de bune.


Pas 2
Punem uleiurile la încălzit în oala electrică. Scopul este numai de a topi uleiurile de cocos şi palmier. Nu ne interesează o anumită temperatură în acest stadiu, pentru că oricum săpunul se va “coace” ulterior 4 ore la o temperatură ridicată. Nu folosesc deloc termometrul în proces. Pe cât de multe reguli ar părea că fabricarea acestui tip de săpun trebuie să respecte, pe atât de simplu şi natural este în realitate. Imediat ce am pus toate unturile şi uleiurile în oală, amestecăm apa cu hidroxidul de potasiu, pentru a obţine leşia. Aveţi grijă că reacţia exotermă este mult mai puternică decât la NaOH. Turnaţi soda încetul cu încetul, amestecaţi până se dizolvă complet

Pas 3
Avem pe de o parte leşia de sodă, pe de altă parte uleiurile. Turnăm leşia de sodă peste uleiuri. Mixăm compoziţia obţinută cu blenderul de mână în reprize scurte urmate de amestec manual cu blenderul, fără a fi pornit(ca şi cum am amesteca cu lingura). Vom continua să amestecăm până se întăreşte săpunul de tot, încât nici cu lingura să nu mai poată fi amestecat. Asta poate dura şi până la o jumătate de oră. În tot acest timp, compoziţia poate trece prin mai mult faze: poate deveni o budincă lichidă, vâscoasă sau poate avea tendinţa de separare. Când s-a întărit, punem capacul şi lăsăm la copt.

 

Pas 4
Din sfert în sfert de oră revenim să amestecăm şi să omogenizăm. Săpunul se poate face mai rapid sau mai încet, în funcţie de temperatura pe care o setaţi la oală. Dacă setaţi o temperatură ridicată (high), există riscul ca săpunul să se ardă, ceea ce nu e de dorit. Puteţi alterna din când în când low-high. Atunci când săpunul se prezintă translucid, este semn că e gata. De obicei, asta înseamnă cam la 4 - 4,5 - 5 ore. Unii încearcă puţin săpun cu apă şi dacă apare transparent, atunci săpunul are undă verde. Dar, în principiu, faptul că e translucid, o idee cristalizat, e semn că e făcut.

                               
Pas 5
Cu puţin timp înainte de a finaliza coacerea, aduceţi la clocot o cantitate de apă egală cu masa uleiurilor+apă+soda NaOH. Mi-au ieşit 1150 g pastă. Voi pune max 1300 g apă. Am mai adăugat ulterior încă 150 ml de apă. Puneţi pasta de săpun într-o altă oală (în acest caz preferabil de minim 4 litri) şi turnaţi apa clocotită peste aceasta. Amestecaţi câteva minute încercând să zdrobiţi pasta cât mai mult pentru a se topi. Pasta nu trebuie să se topească imediat, nu vă faceţi griji, este prea densă. Puneţi capacul la această oală şi acoperiţi bine, bine cu prosoape pentru a păstra căldura. Din oră în oră reveniţi şi amestecaţi, după care acoperiţi imediat din nou. Scopul este de a păstra pe o perioadă îndelungată compoziţia caldă, pentru că numai astfel se topeşte uşor pasta. Procesul de topire completă durează cam 24 de ore, depinde de uleiurile folosite în reţetă.

PAS 6
La reţeta aceasta, săpunul s-a topit relativ repede. După, există 2 posibilităţi:
1. fie neutralizăm excesul de KOH, sens în care punem săpunul pe foc la aragaz, să îl aducem la temperatură ridicată, pentru a adăuga acidul citric corespunzător
2. fie nu mai neutralizăm şi adăugăm uleiurile esenţiale, glicerina, culoarea etc. în compoziţia rece
Eu am ales de data asta a doua variantă pentru că PHul săpunului era cel potrivit. Am obţinut 2600 g/ml de săpun lichid transparent. Am adăugat la această cantitate 120 g glicerină, 60 g ulei esenţial(bergamot, lavandă, grapefruit). Din cauza PH-ului scăzut al acestor ingrediente, săpunul s-a tulburat, însă după 1 săptămână a devenit din nou transparent. Nu am adăugat culoare, pentru că uleiul de palmier roşu a dat o culoare frumoasă, naturală, dar puteţi adăuga colorant alimentar :=).


PAS 7
Imediat ce aţi adăugat restul de ingrediente, transferaţi săpunul obţinut într-un recipient cu dop/capac, în care să nu intre aerul. El poate fi folosit imediat însă este de preferat a fi lăsat o săptămână la odihnit.

Şi gata săpunul!!
După cum observaţi, din puţin a ieşit mult, câteva sute de grame de unutir şi uleiuri şi aveţi săpun lichid/gel de duş pentru tot anul.

Ponturi:
- Oala în care faceţi săpunul să fie de câteva ori mai mare ca volum decât volumul uleiurilor. Compoziţia se umflă în timpul coacerii
- Dacă faceţi săpunul seara, lasaţi-l la topit peste noapte, acoperiţi-l bine cu prosoape, dimineaţa veţi observa că s-a topit într-o mare propoţie
- Dacă săpunul lichid iese prea gros/vâscos, mai puteţi adăuga apă, amestecând bine pentru omogenizare. Încercaţi înainte să vedeţi câtă spumă face săpunul, poate nu mai e nevoie de apă în plus. Vă imaginaţi că apă suplimentară taie din spumă.

In magazin aici
Pe curând!

0 Comentarii:

Trimiteți un comentariu