Acum vă voi arata cum se prepară săpunul pas cu
pas, pe baza unei reţete indicate mai jos. Am ales altă reţetă decât cele
menţionate în prima parte, la care am aplicat un exces de KOH de doar 8%, pe
care nu l-am neutralizat ulterior. Data viitoare vă voi arăta o reţetă fără
exces.
Reţetă
200 g ulei de cocos
100 g ulei de palmier roşu crud (daca nu aveţi, puteti opta şi pentru palmier rafinat, are acelaşi
indice de saponificare)
200 g ulei de ricin
100 g ulei de sâmburide struguri (puteţi înlocui cu ulei de măsline)
100 g ulei de arahide
KOH c.85% cu 8%
exces - 155.8 g
Apa faza I - 490 g (se
calculează aproximativ triplul cantităţii de KOH )
_______________________
Apa faza II :1200 –
1300 g
Glicerina vegetală -
120 g (~ 4%)
Uleiuri esenţiale – 60
g (~2,5%)
Vă daţi seama uşor că nu este o reţetă standard. Excesul poate fi mai
mare sau mai mic, în funcţie de preferinţe. Cu cât este mai ridicat, însă, cu
atât este necesară neutralizarea excesului de sodă, altfel vom avea un săpun cu
un PH exploziv. Am ataşat o poză cu PH-ul sodei, paralel cu cel al săpunului lichid
obţinut. Cel al sodei este maxim pe când cel al săpunului este, chiar fără
neutralizarea excesului de 8%, undeva la 8, ceea ce este foarte bine :).
Pas 1
Pregătim ustensilele, ingredientele, luăm măsurile de protecţie
(ochelari, halat, mănuşi etc). Săpunul l-am făcut într-o oală electrică
achiziţionată de pe site-ul Amazon. Se poate face şi la baie marină, cu oală de aluminiu, numai că
temperatura compoziţiei trebuie menţinută la 80 grade Celsius, timp de minim 3
ore. Am făcut săpunul la baie
marină o singură dată şi a mers, dar nu recomand această metodă pentru cantităţi
mari. Cu oala electrică nici nu mai am grijă de temperatură. Se găseşte şi pe
la noi şi am văzut că la preţuri destul de bune.
Pas 2
Punem uleiurile la încălzit în oala electrică. Scopul este numai de a
topi uleiurile de cocos şi palmier. Nu ne interesează o anumită temperatură în
acest stadiu, pentru că oricum săpunul se va “coace” ulterior 4 ore la o
temperatură ridicată. Nu folosesc deloc termometrul în proces. Pe cât de multe
reguli ar părea că fabricarea acestui tip de săpun trebuie să respecte, pe atât
de simplu şi natural este în realitate. Imediat ce am pus toate unturile şi
uleiurile în oală, amestecăm apa cu hidroxidul de potasiu, pentru a obţine
leşia. Aveţi grijă că reacţia exotermă este mult mai puternică decât la NaOH. Turnaţi
soda încetul cu încetul, amestecaţi până se dizolvă complet
Pas 3
Avem pe de o parte leşia de sodă, pe de altă parte uleiurile. Turnăm
leşia de sodă peste uleiuri. Mixăm compoziţia obţinută cu blenderul de mână în reprize
scurte urmate de amestec manual cu blenderul, fără a fi pornit(ca şi cum am
amesteca cu lingura). Vom continua să amestecăm până se întăreşte săpunul de
tot, încât nici cu lingura să nu mai poată fi amestecat. Asta poate dura şi
până la o jumătate de oră. În tot acest timp, compoziţia poate trece prin mai
mult faze: poate deveni o budincă lichidă, vâscoasă sau poate avea tendinţa de
separare. Când s-a întărit, punem capacul şi lăsăm la copt.
Pas 4
Din sfert în sfert de oră revenim să amestecăm şi să omogenizăm. Săpunul
se poate face mai rapid sau mai încet, în funcţie de temperatura pe care o
setaţi la oală. Dacă setaţi o temperatură ridicată (high), există riscul ca săpunul
să se ardă, ceea ce nu e de dorit. Puteţi alterna din când în când low-high.
Atunci când săpunul se prezintă translucid,
este semn că e gata. De obicei, asta înseamnă cam la 4 - 4,5 - 5 ore. Unii
încearcă puţin săpun cu apă şi dacă apare transparent, atunci săpunul are undă
verde. Dar, în principiu, faptul că e translucid,
o idee cristalizat, e semn că e făcut.
Pas 5
Cu puţin timp înainte de a finaliza coacerea, aduceţi la clocot o
cantitate de apă egală cu masa uleiurilor+apă+soda NaOH. Mi-au ieşit 1150 g
pastă. Voi pune max 1300 g apă. Am mai adăugat ulterior încă 150 ml de apă. Puneţi
pasta de săpun într-o altă oală (în acest caz preferabil de minim 4 litri) şi
turnaţi apa clocotită peste aceasta. Amestecaţi câteva minute încercând să
zdrobiţi pasta cât mai mult pentru a se topi. Pasta nu trebuie să se topească
imediat, nu vă faceţi griji, este prea densă. Puneţi capacul la această oală şi
acoperiţi bine, bine cu prosoape pentru a păstra căldura. Din oră în oră
reveniţi şi amestecaţi, după care acoperiţi imediat din nou. Scopul este de a
păstra pe o perioadă îndelungată compoziţia caldă, pentru că numai astfel se
topeşte uşor pasta. Procesul de topire completă durează cam 24 de ore, depinde
de uleiurile folosite în reţetă.
PAS 6
La reţeta aceasta, săpunul s-a topit relativ repede. După, există 2
posibilităţi:
1. fie neutralizăm excesul de KOH, sens în care punem săpunul pe foc la
aragaz, să îl aducem la temperatură ridicată, pentru a adăuga acidul citric corespunzător
2. fie nu mai neutralizăm şi adăugăm uleiurile esenţiale, glicerina,
culoarea etc. în compoziţia rece
Eu am ales de data asta a doua variantă pentru că PHul săpunului era cel
potrivit. Am obţinut 2600 g/ml de săpun lichid transparent. Am adăugat la
această cantitate 120 g glicerină, 60 g ulei esenţial(bergamot, lavandă,
grapefruit). Din cauza PH-ului scăzut al acestor ingrediente, săpunul s-a tulburat,
însă după 1 săptămână a devenit din nou transparent. Nu am adăugat culoare, pentru
că uleiul de palmier roşu a dat o culoare frumoasă, naturală, dar puteţi adăuga
colorant alimentar :=).
PAS 7
Imediat ce aţi adăugat restul de ingrediente, transferaţi săpunul
obţinut într-un recipient cu dop/capac, în care să nu intre aerul. El poate fi
folosit imediat însă este de preferat a fi lăsat o săptămână la odihnit.
Şi gata săpunul!!
După cum observaţi, din puţin a ieşit mult, câteva sute de grame de
unutir şi uleiuri şi aveţi săpun lichid/gel de duş pentru tot anul.
Ponturi:
- Oala în care faceţi săpunul să fie de câteva ori mai mare ca volum decât
volumul uleiurilor. Compoziţia se umflă în timpul coacerii
- Dacă faceţi săpunul seara, lasaţi-l la topit peste
noapte, acoperiţi-l bine cu prosoape, dimineaţa veţi observa că s-a topit
într-o mare propoţie
- Dacă săpunul
lichid iese prea gros/vâscos, mai puteţi adăuga apă, amestecând bine pentru
omogenizare. Încercaţi înainte să vedeţi câtă spumă face săpunul, poate nu mai
e nevoie de apă în plus. Vă imaginaţi că apă suplimentară taie din spumă.
In magazin aici
Pe curând!
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu