sâmbătă, 30 iulie 2011

Conservanti vs. Antioxidanti

Este foarte important sa stim diferenta dintre antioxidanti si conservanti, ambii sunt folositori, dar au scopuri diferite, actioneaza in mod diferit, deci cuvintele antioxidant si conservant nu sunt sinonime.

Conservantii sunt substante care au scopul de a inhiba dezvoltarea bacteriilor si a germenilor,  pentru o perioada de timp, din compozitiile cosmetice pe baza de apa(inclusiv cele cu gel de aloe vera). Conservantii sunt obligatorii in creme, lotiuni, geluri de dus, sampoane  pe baza de apa, intrucat apa este un mediu propice de dezvoltare si reproducere a bacteriilor si germenilor. In conditiile in care frecvent produsele de ingrijire sunt pastrate in baie in care de cele mai multe ori este umezeala, combinat cu mediul cald, un produs fara conservanti poate prezenta un pericol pentru sanatate. Cosmeticele fara conservanti pot fi pastrate la frigider insa numai pentru o perioada scurta de timp.


Exemple de conservanti: rokonsal, cosgard, optiphen, germall, germaben etc (acestea sunt denumirile comerciale, la randul lor ele contin alte ingrediente)

Am fost intrebata ce este aceea o crema “pe baza de apa”. Pai o crema pe baza de apa se obtine din emulsionarea apei(sau hidrolat, suc de aloe vera etc, tot ce inseamna apa) cu ulei/unt, cu ajutorul unui emulgator care “leaga” apa cu uleiul.

Pe de alta parte, antioxidantii sunt substante care previn oxidarea uleiurilor si unturilor. Adica adaugat in preparatele cosmetice, antioxidantul previne rancezirea uleiului/untului. Antioxidantul  nu conserva preparatele pe baza de apa, nu poate inlocui conservantul. Cel mult am putea sa il numim “conservantul” uleiurilor. Uleiurile si unturile rancede nu sunt periculoase pentru ca nu determina dezvoltarea microorganismelor doar ca au un miros urat, respingator. Antioxidantii se folosesc in balsamuri de buze, unturi de corp, creme pe baza de ulei. Exemple de antioxidanti: Vitamina E, extract de rozmarin(nu ulei esential), extract din samburi de grapefruit.

Exista conservanti naturali?

Conservantii impiedica dezvoltarea germenilor, ciupercilor, bacteriilor. Am fost tentata sa includ in lista conservantilor naturali extractul din samburi de grapefruit(ESG), dar el nu este in mod oficial aprobat ca fiind un conservant si printr-un simplu search pe internet veti putea observa cate controverse exista cu privire la acest ingredient.

Unii spun ca este, unii spun ca nu este. Unii spun ca au efectuat studii de laborator si au observat  la scurt timp dezvoltarea de microorganisme in compozitia cosmetica altii declara contrariul, ca ESG rezista bacteriilor cateva luni bune si poate fi considerat un conservant adevarat.

Plus ca mai exista o problema in privinta lui, anume ca unele ESG sunt obtinute prin procesare chimica deci din ceva natural rezulta ceva sintetic si iarasi nu e bine. Daca atunci cand doriti sa va preparati propria crema refuzati orice conservant sintetic, chiar si cel mai bland pentru organism, si doriti sa mergeti pe varianta exclusiva ESG ar trebui:

1.      Sa va asigurati ca ESG nu este procesat chimic si are in componenta glicerina vegetala si maxim acid ascorbic, insa exclus benzethonium chloride care este toxic = conservant sintetic

2.      Sa va asigurati ca furnizorul da garantii suficiente ca in urma testelor de laborator a rezultat faptul ca produsul are puterea de a conserva preparatele cu apa.

Parerea personala este ca fiecare are dreptul sa aleaga ce ingrediente foloseste, cu siguranta ca fiecare dintre noi doreste ca preparatul final sa atinga 100% natural, insa trebuie sa ne gandim si la faptul ca de multe ori e imposibil si mai bine ne gandim la sanatatea noastra. Degeaba 100% natural daca nu putem renunta la o tigara pe zi, daca nu putem renunta la fast-food, daca traim in aer poluat sau ducem o viata sedentara.

Eu personal am folosit ESG in ideea conservarii insa crema am consumat-o in 3 saptamani.
Ca sa nu mai lungesc articolul asta, am gasit pe internet rezultatul unui studiu pe site-ul Institutului National de Sanatate din SUA. E la distanta de un click J.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10399191

Vote for natural beauty!

2 Comentarii:

ochi.albastri spunea...

multumim pentru informatii. eu personal am o parere foarte buna despre extractul din samburi de grapefruit. cel de calitate bineinteles, cum este cel mayam, care contine doar glicerina. sunt si produse indoielnice de o calitate slaba pe care le gasesti intr-adevar pe site-uri straine unde nu poti avea garantia ca ceea ce comanzi este 100% natural. totusi, ai grija la parfumarea sapunurilor naturale cu uleiuri parfumate (sex on the beach, ulei parfumat zahar si smochine, ulei parfumat de castravete). acestea contin de multe ori arome de sinteza care sunt puternice, frumoase, dar nenaturale.

Scintilla Silk spunea...

Multumesc mult! Da, si eu am folosit extractul de samburi de grapefruit si a fost ok. Ai dreptate si in privinta uleiurilor parfumate, initial m-am gandit si eu la acest aspect, dar furnizorul mi-a dat garantii ca majoritatea componentelor din ele sunt de origine naturala.

Trimiteți un comentariu