miercuri, 26 iunie 2013

Ce uleiuri naturale sunt benefice pentru par? (I)

Aşa cum uleiurile au efecte pozitive pentru piele şi ten, şi părul poate profita în aceeaşi măsură de proprietăţile uleiurilor naturale. Vorbeam în articolele trecute despre beneficiile untului de mango, ale uleiului de rosa mosqueta sau de neem. Acizii graşi, vitaminele, antioxidanţii din uleiuri ajută la obţinerea unei piele hidratate, emoliate, revigorate, întinerite, întreţinute. La fel, părul nostru are nevoie de îngrjire, strălucire, hidratare şi condiţionare. Putem adăuga uleiurile în produsele preferate pentru păr: şampon, condiţionator (balsam), mască de păr, pentru că ele vor penetra părul mult mai uşor datorită ingredientelor specifice ,sau cel mai simplu le putem folosi ca atare pe păr, ca o mască. Eu le mai amestec cu ou, aloe vera sau cu avocado(fructul sub formă de piure). Uleiurile naturale au multiple proprietăţi pentru păr. Utilizarea lor depinde de „problema” pe care o avem: scalp iritat, păr lipsit de strălucire, uscat, degradat, mâncărimi, căderea părului, mătreaţă etc. Uleiurile pot contribui la eradicarea acestora. În rândurile următoare mă voi referi la uleiurile vegetale purtătoare.

Păr moale şi condiţionat: Majoritatea dintre noi doresc un păr moale şi sănătos. Cele mai bune uleiuri pentru un astfel de păr sunt cele de cocos, avocado, sâmburi de palmier sau babassu. Uleiul de cocos este un ulei foarte recomandat, atât varianta nerafinată cât şi cea rafinată. Este un ulei accesibil şi conţine cantitatea cea mai mare de acid lauric – cam 45%. Acidul lauric este o moleculă mică care facilitează penetrarea cuticulei firului de păr. Uleiul de cocos conţine polifenoli cu proprietăţi puternic antioxidante (mai puternice decât vit E) şi care ajută la repararea părului degradat.
Are o afinitate mare către proteinele din părul nostru. Îl puteţi aplica direct pe păr înainte de spălare (ajunge şi doar jumate de oră înainte) şi mai departe face singur treaba :), sau îl puteţi adăuga în produsele pentru păr: şampon, balsam, mască, alte tratamente. Acestea ar fi produse după a căror aplicare părul se spală/se limpezeşte. Însă dacă doriţi să adăugaţi uleiul într-un produs leave-in, adăugaţi doar câteva picături, nu cred ca doriţi un păr uleios.

Hidratarea părului (reţinerea apei în firul de păr şi scalp) : Pentru a creşte nivelul de hidratare al unui produs pentru păr, glicerina este un ingredient foarte indicat, mai indicat decât uleiul. Este foarte cunoscut pentru proprietăţile umectante. Atrage apa şi o menţine în firul de păr. Eu obişnuiesc să folosesc apa de trandafiri pe păr (de pildă la plajă, îmi pulverizez părul pentru a-l menţine hidratat) în care adaug cam 5% glicerină. Uleiul de jojoba are proprietatea de a hidrata foarte bine scalpul. Uleiul de avocado conţine o cantitate mare de de lecitină, care, cum spuneam în articolul de aici, este o substanţă grasă care permite reţinerea apei, deci are efect umectant. Aşadar, uleiul de avocado ajută la obţinerea unui păr sănătos şi hidratat. Uleiul de ricin are şi el proprietăţi umectante. Datorită structurii lui, uleiul de argan blochează apa din firul de păr şi scalp, previne deshidratarea.

Dacă obişnuiţi să staţi des prin preajma aerului condiţionat, recomand să vă feriţi, el contribuie mult la pierderea de apă a scalpului.

Stimularea creşterii părului: acizii graşi omega 9 din uleiul de ricin conduc la stimularea creşterii părului. Uleiul de jojoba este un ulei care penetrează cel mai bine foliculii firului de păr, acolo îndepărtează sebumul şi permite acţiunea nutrienţilor, stimulând, astfel, creşterea părului. După cum am menţionat, uleiul de cocos penetrează firul de păr în toata lungimea lui. Aplicat înainte de spălare, uleiul de cocos va preveni pierderea proteinelor, pierdere cauzată de acţiunea surfactanţilor din şampon. Cu cît este aplicat mai din timp (de la câteva ore până la 12 ore) cu atât va avea efecte mai profunde. Uleiul de avocado conţine vitaminele A, E care contribuie la dezvoltarea foliculilor, şi minerale – magneziu, cupru, fier cu rol important în creşterea părului. Uleiul de migdale conţine acizi graşi, vitamina  E, magneziu şi potasiu - esenţiale pentru stimularea creşterii părului. Uleiul de măsline – ajută la creşterea părului dar şi la prevenirea căderii lui. Uleiul de argan conţine vitamina E şi acizi graşi omega 3 şi 9. La fel ca uleiul de jojoba, arganul pătrunde uşor foliculii, revitalizându-i şi, astfel, stimulând creşterea podoabei capilare.

Expunerea la soare:  uleiurile de cocos, avocado şi argan refac uşor părul care a fost expus rezelor solare. Aplicaţi pe păr, după plajă, înainte de spălarea acestuia.

Anti-mătreaţă: Mătreaţa este cauzată de cele mai multe ori de un scalp uscat care ajunge să se exfolieze. Uleiul din sâmburi de struguri conţine nutrienţi şi minerale care restabilesc nivelul de hidratare al scalpului. De asemenea, am spus mai sus ca uleiul de jojoba acţionează direct la rădăcina părului însă în acţiunea lui, jojoba tratează şi pielea uscată şi iritată a capului. Este unul din cele mai indicate uleiuri pentru întreţinerea scalpului. Uleiul de neem este foarte popular pentru tratarea mătreţii. Altele: ulei de cocos.

Reţetă tratament pentru combaterea mătreţii
5 ml ulei de sâmburi de struguri
5 ml ulei de neem
10 ml ulei de jojoba
6 picaturi de ulei esential de ylang-ylang
6 picaturi de ulei esential de lavandă
Puneţi toate ingredientele într-un recipient de oricare fel, amestecaţi, recipientul îl scufundaţi în apă fierbinte pentru 2-3 minute pentu a încălzi compoziţia (măreşte solubilitatea). Aplicaţi pe păr, masaţi scalpul uşor câteva minute, asigurându-vă că uleiul este distribuit pe toată lungimea părului. Lăsaţi 30 min - 1 oră şi apoi spălaţi. Cele 3 uleiuri le puteţi combina cum doriţi, jojoba şi neem să fie cantităţi majoritare.

Hrănirea părului: în principiu orice ulei natural aplicat pe păr contribuie la hrănirea lui. Încălziţi uşor şi masaţi părul pentru o absorbţie mai facilă.
Căderea părului: ulei de neem, ulei de măsline, ulei de ricin.
Mâncărimea scalpului: ulei de neem, ulei de cocos, ulei de ricin
Păr tratat chimic: ulei de avocado – conţine vitamina B6 pentru menţinerea culorii şi strălucirii părului, ulei de argan, ulei de cocos  

Toate aceste uleiuri pot fi folosite ca atare, adăugate în produsele preferate de păr sau în combinaţie cu alte ingrediente. De pildă, pentru o mască de hrănire puteţi combina pulpa fructului de avocado, cu ulei de jojoba şi ulei de cocos.

Disclaimer: informaţiile din acest articol sunt prezentate pe baza observaţiilor şi experienţelor noastre practice, precum şi a documentării din manualele de specialitate şi internet. Lista de uleiuri pentru un anumit scop/problemă/afecţiune nu este exhaustivă şi nu reprezintă o garanţie că vor avea întotdeauna efectul specificat.

Bibliografie: Handbook of Cosmetic Science and Technology  - Barel/Paye/Maibach (ediţia a III a 2009)

Toate uleiurile se găsesc în magazinul nostru aici.


Pe curând!

3 Comentarii:

Unknown spunea...

Chiar asteptam sa postezi ceva,mi se par asa de folositoare!:) Multumim!

Anonim spunea...

Foarte utila postarea ! Astept si partea II :)

Scintilla Silk spunea...

Draga Claudia, draga Ana,
Multumim mult :):)!

Trimiteți un comentariu