marți, 4 septembrie 2012

Cum fac eu o cremă (emulsie hidratanta)


Zilele acestea am facut o crema hidratanta care contine multe ingrediente super, mai jos aveti lista, si am reusit sa fac niste poze pe parcursul prepararii. Am incercat sa surprind cele mai importante momente. Este vorba despre o emulsie, nu o crema uleioasa, si ma impac tare bine cu ea, o folosesc atat pe timpul verii cat si pe timp de iarna(cea pentru iarna o schimb putin)

Pentru preparare, am avut nevoie de urmatoarele:
- 2 cani din sticla termorezistenta (PYREX), una pentru faza apoasa, una pentru cea uleioasa
- termometru digital
- spatula de silicon
- mixer de mana
- manusi de unica folosinta
- vas de inox cu apa pentru a incalzi faza uleioasa si faza apoasa (este ok si boilerul dublu, dar recomand sticla)
- la final, recipient(e) pentru pastrarea compozitiei obtinute

INGREDIENTE:
I. Faza apoasa
- suc aloe vera
- apa de lavanda
- apa distilata
- alantoina (face pielea fina si super in creme de orice fel)
- glicerina vegetala (retine apa, emolient)
- proteine din germeni de grau (rol protector, emolient)
...se poate folosit doar apa sau orice lichid super pentru ten



II. Faza uleioasa:
- ulei de jojoba (intra in profunzime in piele,ajuta la hidratarea ei, nu blocheaza foliculii)
- ulei de galbenele (antioxidant, anti-inflamator)
- emulsifiant Montanov + Emulsan - super pt creme hidratante, emulsifianti de origine vegetala
- alcool cetilic - co-emulsifiant de origine vegetala (leaga mai bine compozitia, ajuta si sa intareasca, emolient)
...se foloseste orice emulsifiant potrivit texturii si tipului de crema pe care o doriti
 
 
III. Faza rece:
- ulei esential de lavanda (calmeaza, reduce iritatiile, relaxant)
- D-panthenol (penetreaza epiderma si retine apa, must-have pt creme hidratante)
- conservant Rokonsal 
...merg foarte bine si extractele

Inainte de toate, am sterilizat toate ustensilele, adica cele 2 cani, spatula, coada mixerului de mana, le-am pus pe toate in vasul de inox si le-am tinut in apa clocotita cam 15 minute. Cand le scot din apa de obicei se usuca instantaneu pentru ca sunt fierbinti.
Precizez ca am vrut o crema "oil in water - ulei in apa" (O/W), anume cantitatea de apa este mai mare decat cea de ulei, vreau o crema hidratanta, usoara, care sa aiba 75-80% faza apoasa.

I. Faza apoasa
1. Am cantarit toate ingredientele din faza apoasa, am amestecat mai intai sucul de aloe, apa de lavanda si apa distilata, dupa care am adaugat glicerina, proteina si alantoina si am amestecat bine pana s-au solubilizat toate, mai ales alantoina (imaginea 1). Culoarea de ambra este data sucul de aloe vera si proteina din germeni de grau. Unii recomanda ca alantoina sa se adauge in faza III - faza rece, dar din exprienta am observat ca alantoina se topeste greu in crema deja formata si face crema sa fie abraziva, neplacuta. Am pus vasul de inox la incalzit si cana in el, pana compozitia a ajuns la 65-70 grade
 
 
II. Faza uleioasa:
2. Intre timp am cantarit faza uleioasa in cealalta cana (imaginea nr 2). Se poate vedea o diferenta de cantitate intre faza apoasa si cea uleioasa. Am pus cana cu faza uleioasa la topit in vasul cu apa care fierbe. 

3. Dupa ce s-a incalzit si faza uleioasa, ma asigur ca ambele compozitii sa fie la temperaturi de 65-70 grade celsius. Uneori nu sunt, si atunci ori mai las compozitia sa se raceasca ori repede mai pun compozitia la incalzit. Nu am avut timp sa fac poza si la termometru, sa evidentiez temeratura, pentru ca am lucrat contracronometru.

4. Cand ambele compozitii au atins temperatura optima, am turnat compozitia apoasa peste compozitia uleioasa (in cana unde se afla aceasta din urma, bineinteles). Instantaneu, incep sa mixez cu mixerul de mana, cam 5 minute, nu neintrerupt ci in rafale scurte si mai lungi (imaginea 3 - cum arata dupa 5 minute). Dupa asta, am lasat 15 minute compozitia sa se odihneasca. In acest timp compozitia a inceput sa se lege si sa se raceasca. Am revenit dupa 15 minute si am mixat din nou compozitia, 1-2 minute in rafale scurte (imaginea 4). Iar am mai lasat compozitia deoparte 15 minute, am revenit sa mixez (imaginea nr 5). 

III. Faza rece:
5. In imaginea nr 6 compozitia deja se racise indeajuns incat sa trec la faza rece - III, am adaugat uleiul esential, D-panthenol si rokonsal (1%), am amestecat cu spatula de silicon sa se omogenizeze bine compozitia. Am lasat compozitia sa se raceasca de tot.

6. Textura s-a racit si s-a definit dupa cateva ore (imagine 7 si 8)  si apoi am pus in recipiente. Am dat totul la frigider.

Ta-na!! Gata crema! Asa fac orice tip de emulsie: demachiant, creme fata, corp, lotiuni etc. Am prezentat mai sus cum fac eu o crema pe baza de apa, astept orice sugestii, sfaturi, observatii de la voi la rubrica de comentarii :):). Multumesc!

NOTA: Daca nu aveti alt lichid decat apa pentru faza apoasa, nu este problema, apa este mai mult decat suficienta pentru prepararea unei emulsii. Pentru a face o crema hidratanta se pot adauga multe alte ingrediente frumoase: umectanti, extracte, macerate etc, dar cateodata sunt cam scumpe si e cam greu sa aduni atatea ingrediente sa faci o crema. Regula pentru crema hidratanta: un procent mare de apa si existenta unui umectant(ex: glicerina, alantoina) care sa o retina in piele.

Hidrolatul de lavanda, glicerina, uleiul de jojoba, uleiul de galbenele si uleiul esential de lavanda se gasesc in magazinul nostru aici (breslo) sau aici (www.scintillasilk.ro)

Pe curand!

Va asteptam sa ne dati un Like pe Facebook aici!

6 Comentarii:

Unknown spunea...

Foarte interesanta reteta numai ca nu ai specificat cantitatile necesare din fiecare ingredient...

Scintilla Silk spunea...

Buna, Madalina! Pentru crema asta nu am scris cantitatile, intr-adevar, este o crema care am avut-o si o voi mai avea in magazin, de aceea am omis sa scriu procentul fiecarui ingredient. Daca vrei sa afli mai multe despre reteta, imi poti trimite un mail. Mersi!

Anonim spunea...

Buna,
Am facut o crema procent apa/ulei 50/50, cu ceara de albine. As fi vrut sa fie o crema fina dar e o crema mai groasa pentru ca in momentul turnarii in recipiente curgea apa din crema sau de prin vas ca transpiratia. Nu am masurat nicio temperatura, uleiul era cam fierbincior, apa calduta ca sa nu inchege ceara cand o torn. Am mixat la viteza mare fara intreruperi. La finalul mixarii nu se vedea apa neincorporata. Am crezut ca am terminat de mixat si am mers intr-o incapere mai racoroasa unde erau recipientele si am pus crema in ele. Atunci iesea apa din crema. Unde a stat apa? La fundul vasului de mixat de nu am vazut-o sau temperatura camerei cu recipientele a influentat aceasta separare a apei? Ma poti ajuta cu un sfat?
Si inca ceva: este bine pentru ten sa folosim extracte aloolice? Am pus 2 picurari de extract alcoolic de vanilie.

Scintilla Silk spunea...

Buna!
In primul rand sa incep cu buba: ceara de albine NU este EMULSIFIANT. Eventual poate fi un ingredient care intareste o compozitie, dar niciodata emulsifiant exclusiv pt o emulsie. Stiu ca toate lumea doreste crema cat mai naturala 100% etc, dar uita de ceara de albine ca emulsifiant. Compozitia ta s-a comportat exact cum trebuia: s-a intarit un pic cat ai mixat-o din plin si apoi ai observat incet, incet cum incepe sa se separe apa de ulei. Practic, in compozitia ta nici nu a avut loc vreo reactie chimica. Era de asteptat sa se separe dupa mixare. Poti folosi cu brio ceara in cremele uleioase(mix de unturi si uleiuri). Insa pentru emulsii as recomanda emulsifianti in toata regula, si sunt multi care sunt obtinuti din uleiuri naturale: cocos, palmier etc. Apoi, sa nu uiti ca ambele faze, atat apoasa cat si cea uleioasa trebuie aduse la temp de 65-70 grade, este temp optima pt emulsificare.
Da, este ok sa folosim extrace alcoolice,in cazul tau a fost folosit alcoolul pt ca a fost un solvent perfect. Cateodata se foloseste apa, glicerina etc, depinde de solubilitate. In acest caz, trebuie doar sa te gandesti daca preferi sa folosesti un ingredient care contine alcool in cremele tale. Mersi! Succes!

Anonim spunea...

Multumesc foarte mult! Week-end placut!

Anonim spunea...

Buna ziua, interesanta reteta, ma intrebam pentru ce tip de ten este si ce termen de valabilitate are,..deasemenea...daca ar avea si cantitatile de la fiecare ingredient...parca, parca as prepara o si eu :)

Trimiteți un comentariu